snlp 2008Refuzăm munca (suplimentară) ca reacție la refuzul Ministerului Justiției de a aplica legea!

Declanșăm acțiuni de protest pe termen nedeterminat în tot sistemul penitenciar!

Sindicatul National al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membră a Federației PUBLISIND și a Blocului Național Sindical, și

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) membră a Confederației Sindicale Cartel ALFA,

 

Organizează joi 15 septembrie 2016, ora 12,00 la sediul Blocului Național Sindical, din Str Turturelelor nr 11A, etaj 3, sector 3, București

CONFERINȚĂ DE PRESĂ

 

Refuzăm munca (suplimentară) ca reacție la refuzul Ministerului Justiției de a aplica legea.

Declanșăm acțiuni de protest pe termen nedeterminat în tot sistemul penitenciar

 

Sub pretextul corectării unor inechități salariale Guvernul tehnocrat legalizează discriminarea împărțind sistemul național de apărare în șmecheri și fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabilește că toți salariații din familia ocupațională apărare și ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

 

Ministrul muncii și al justiției, sub patronatul executivului în exercițiu, decid peste lege că, deși în penitenciare a existat salariu de merit în plată în 2009, totuși norma nou adoptată, chiar dacă nu conține elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată și pentru agenții și ofițerii de penitenciare, pentru că salariile lor sunt bune și pentru că celelalte instituții din sistemul național de apărare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept, cu excepția penitenciarelor.

 

Ca reacție la primul act de fragmentare a structurii de apărare națională prin decizie politică luată cu nerespectarea legii, am decis să protestăm cu toată forța și cu toate armele. Nu mai avem dreptul la grevă, suprimat în 2011 prin Legea dialogului social, însă avem dreptul să refuzăm munca suplimentară iar simpla activare a acestui drept minor va paraliza activitatea din penitenciare. Avem dreptul să pichetăm unitățile și să organizăm mitinguri de amploare, așa cum am mai facut-o!

 

Dacă un sistem conceput să fie sigur, poate fi blocat prin simplul dezacord de a presta munca peste durata normală a timpului de lucru, îngrijorați-vă! De astăzi, salariații din penitenciare nu mai muncesc peste program. Este dreptul lor. Să păzească perimetrele generalii MAI și MApN care apreciază că suntem prea bine platiți! Să le pazească MJ și ANP utilizând detinuți, camere video sau roboți!

 

Acumulăm un milion de ore suplimentare într-un an, cu nenumarate cazuri în care salariații depășesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariați care în luna august totalizează deja 800 de ore suplimentare pe anul în curs! Din cele 1 milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5000 de oameni, mai puțin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. Așa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restanțele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza!

 

Sistemul penitenciar nu are soluții pentru a diminua munca în plus. Angajările din ultimul an sunt neutralizate de numărul uriaș de pensionări (peste 1.000 din anul în curs). Cei nou incadrați din exterior au statut de debutanți timp de un an de zile și nu pot primi misiuni similare agenților cu experiență. Numărul orelor suplimentare va crește constant cu toate că un număr mare de posturi de pază a perimetrelor este asigurat cu detinuți! Și asta se întâmplă de decenii cu toate că cei care ne coordonează îndrăznesc să afirme că stăm bine pe linie de resurse și de drepturi.

 

Avem 15.000 de posturi prevăzute din care sunt ocupate 12.000 însă aplicarea recentă a unor standarde (propuse de sindicate) aprobate prin decizie ANP cu avizul MJ a confirmat un necesar real de posturi, raportat la o serie întreagă de indicatori care țin de sistem și de legislație, de 20.000! Lucrăm la cote de avarie, pe bugete subdimensionate, de decenii intregi și o facem bine, contrar denigrărilor și atacurilor constante care ne descriu ca torționari sau teroriști. Blamați de o parte din presă și trădați de proprii conducători, am decis că totul are o limită!

 

De astăzi, cei care ne conduc vor începe să învețe cum este să respectăm toți legea strict. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat într-o masă de manevră și aproape că am început să credem că asta este normalitatea. De azi SNLP-FSANP nu își mai dau acordul pentru depășirea numărului de 180 de ore suplimentare anual iar cei care vor ignora dezacordul vor răspunde public, disciplinar și penal.

 

Tot de astăzi, sub coordonare și protecție sindicală (procentul de sindicalizare fiind de 90% în sistemul nostru), salariații își exprimă în scris refuzul de a presta muncă suplimentară conform Codului muncii. Întregul personal a notificat angajatorii că în luna octombrie nu mai acceptă planificarea în serviciu peste numărul de ore lucrătoare ale lunii.

 

Angajatorii care își vor permite să ignore notificările sindicatelor și ale salariaților vor fi puși la zid fără milă, chiar dacă ne sunt șefi, colegi sau rude. Nimeni nu poate fi obligat să muncească în plus iar parchetele din România deja s-au exprimat pe astfel de spețe. Există jurisprudență. Lipsa unui refuz expres prezumă acordul tacit, însă când refuzul se materializează, compromisul nu mai este o soluție iar angajatorii nu se pot prevala de lipsa resurselor umane întrucât această stare de fapt nu poate fi plasată în sarcina angajaților!

 

Urmează pichetarea tuturor penitenciarelor precum și un miting de 2000 de oameni în fața Ministerului Justiției. Guvernanții trebuie să înțeleagă că suntem determinați să ne obținem drepturile și că nu vom da înapoi. Nu suntem sclavi pe plantație și nici fraierii sistemului național de apărare!  Ne dedicăm profesiei noastre și ne asumăm riscuri în fiecare zi. Iar în schimb nu pretindem nimic mai mult decât  RESPECTAREA LEGII!

 

***

 

Atașăm adresele înaintate MJ/ANP precum și notificările depuse în vederea refuzului de a mai presta muncă suplimentară, în conformitate cu prevederile Codului muncii.

files/1-000-0000-00007/Comunicat_presa_septembrie_2016_refuz_munca_suplimentara.pdf

***

Ștefan TEOROC, președinte SNLP

Mobil: 0720 049 435

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

www.snlp.ro

Florin ȘCHIOPU, președinte FSANP

Mobil: 0728 222 860

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

www.fsanp.ro

 


Sursa: SINDICATUL NATIONAL AL LUCRATORILOR DE PENITENCIARE