arton18767 3794cÎncadrarea în această categorie s-a realizat de către Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS), conform indicelui privind drepturile fundamentale ale lucrătorilor.

Încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale semnifică faptul că Guvernul și / sau companiile sunt angajate în acțiuni semnificative pentru a distruge vocea colectivă a lucrătorilor, amenințându-le astfel drepturile fundamentale.

Față de anul 2016 România nu a înregistrat nici o îmbunătățire a situației, stagnând în 2017 în aceeași situație ca și în 2016.

Concluzia acestui raport - Creșterea violenței și represiuni împotriva lucrătorilor.

Numărul țărilor care se confruntă cu violență fizică și amenințări la adresa lucrătorilor a crescut cu 10% în doar un an, potrivit Indicelui anual privind drepturile omului al CIS. Atacuri asupra membrilor sindicatelor au fost documentate în cincizeci și nouă de țări, alimentând îngrijorarea crescândă în ceea ce privește locurile de muncă și salariile.

Potrivit raportului, interesele corporatiste sunt privilegiate în detrimentul lucrătorilor din economia mondială, 60% dintre țări excluzând categorii întregi din aria de acoperire a legislației muncii.

„Excluderea lucrătorilor de la protecția asigurată prin legislației muncii are ca efect crearea unei forțe de muncă ascunse, pentru care guvernele și companiile refuză să își asume responsabilitatea, inclusiv pentru lucrătorii migranți, lucrătorii casnici și lucrătorii cu contracte pe durată determinată. În prea multe țări interesele comunității de afaceri sunt în detrimentul drepturilor fundamentale democratice”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al CIS.

Indicele CIS 2017 al drepturilor lucrătorilor analizează 97 de indicatori conveniți la nivel internațional pentru a evalua protecția drepturilor lucrătorilor prin legislație și practică în 139 de țări.

Iată cîteva dintre principalele concluzii ale raportului:

  • 84 de țări exclud anumite categorii de lucrători din legislația muncii.
  • Mai mult de trei sferturi din țări exclud unor categorii sau tuturor lucrătorilor dreptul la grevă.
  • Mai mult de trei sferturi din țări exclud unele categorii sau toți lucrătorii de la negocierea colectivă.
  • Dintre cele 139 de țări analizate, 50 exclud sau restricționează libertatea de exprimare și de asociere.
  • Numărul de țări în care lucrătorii sunt expuși la violență fizică și amenințări a crescut cu 10% (de la 52 la 59 de țări). Acestea includ Columbia, Egipt, Guatemala, Indonezia și Ucraina.
  • Sindicaliști au fost uciși în 11 de țări, printre care Bangladesh, Brazilia, Columbia, Guatemala, Honduras, Italia, Mauritania, Mexic, Peru, Filipine și Venezuela.

 

„Doar uitându-ne la aceste cifre șocante putem realiza faptul că inegalitatea economică a atins cel mai înalt nivel din istoria modernă. Lucrătorii nu dispun de drepturi de bază care ar trebui să le permită să se organizeze și să negocieze colectiv pentru a avea parte de echitate. În plus, au  crescut restricțiile privind libertatea de exprimare, iar acest lucru are ca efect instigarea la populism și însăși democrația este amenințată”, a declarat Sharan Burrow.

Conform Indexului 2017, cele zece țări cu cele mai mare grad de afectare a drepturilor de muncă ale clasamentului sunt: ​​Bangladesh, Columbia, Egipt, Guatemala, Kazahstan, Filipine, Qatar, Coreea de Sud, Turcia și EAU.

Aceasta este prima dată când Filipine, Coreea de Sud și Kazahstan acced în lista statelor cu cele mai grave violări ale drepturile lucrătorilor.

Încă o dată, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au cele mai slabe rezultate în ceea ce privește tratamentul lucrătorilor, inclusiv din cauza sistemului Kafala din Golf, prin care se continuă înrobirea a milioane de oameni. Negarea absolută a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor rămâne în vigoare în Arabia Saudită. Între timp, în țări precum Irak, Siria și Yemen, războiul și defalcarea statului de drept înseamnă că drepturile lucrătorilor nu mai sunt garantate. În Yemen, o țară sfâșiată de război, 650.000 lucrători din sectorul public nu au fost plătiți timp de peste de 8 luni. Peste 4 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în sectorul privat, inclusiv in activitățile multinaționalelor Total, G4S și DNO, familii intregi fiind afectate. Ocupația continuă din Palestina are, de asemenea, ca efect privarea lucrătorilor de drepturile lor, precum și de posibilitatea de a găsi locuri de muncă decente.

Condițiile s-au deteriorat, de asemenea, în Africa, Benin, Nigeria și Zimbabwe – care au prezentat cele mai grave scoruri, inclusiv multe cazuri de lucrători suspendați sau concediați pentru că au luat parte la acțiuni de protest și grevă.

De peste treizeci de ani, Confederația Internațională a Sindicatelor colectează date privind încălcarea drepturilor de muncă legate de apartenența la sindicat și negocierea colectivă. Pentru al patrulea an consecutiv, CIS raporteaza rezultatele sub forma Indicelui drepturilor în lume, subliniind modul în care legile și practicile naționale și de afaceri s-au deteriorat sau îmbunătățit de-a lungul a ultimelor 12 luni.

Argentina a fost locul unui focar de violență și represiune exercitată de către forțele de securitate publice și private -  cazul unei greve pentru salarii și condiții mai bune în timpul căreia 80 de lucrători au fost răniți. Pregătirea Jocurilor Olimpice din 2016 din Brazilia a fost însoțită de o creștere marcantă a exploatării lucrătorilor, iar destructurarea legislației muncii de către noul guvern Brazilian, de anul trecut, a condus la o deteriorare drastică a condițiilor de muncă. În Ecuador, liderii sindicali au primit interdicție de la autorități de a face declarații și birourile lor au fost vandalizate și ocupate. Industria confecțiilor din Myanmar este, de asemenea, afectată de probleme persistente, inclusiv multe ore de muncă, salarii mici și condiții proaste de muncă, toate exacerbate de defecte semnificative ale legislației muncii, care fac foarte dificilă înregistrarea sindicatelor.

Read the report: ITUC Global Rights Index 2017

„Provocarea pentru guverne este de a accepta responsabilitatea lor de a guverna pentru oameni și nu numai în interesul marilor afaceri, prin adoptarea unor legi care sunt conforme cu standardele internaționale de muncă. Chiar și în contextul celor mai adverse circusmtanțe cu care se confruntă, lucrătorii continuă să se organizeze în sindicate și este timpul ca politicienii să le  apere interesele, mai degrabă decât să le încalce drepturile” a spus Sharan Burrow.

Indexul CIS 2017 pentru drepturile mondiale realizează o ierarhizare a țărilor din întreaga lume, de la unu la cinci, în baza a 97 de indicatori diferiți. scorul general clasând apoi țările în una până la cinci categorii.

1. încălcări sporadice ale drepturilor: 12 țări, inclusiv Germania și Uruguay

2. încălcările repetate ale drepturilor: 21 de țări, inclusiv Japonia și Africa de Sud

3. încălcarea cu regularitate a drepturilor: 26 de țări, inclusiv Chile și Polonia

4. încălcări sistematice ale drepturilor: 34 de țări, inclusiv România

5. Drepturile nu sunt garantate: 35 de țări, inclusiv Egipt și Filipine

5+ Drepturile nu sunt garantate din cauza absenței statului de drept: 11 țări, inclusiv Burundi, Palestina și Siria.

 


Sursa: Confederația Internațională a SIndicatelor