photo presi 14442265221444226522285LDE mdpiÎn 27 iunie președenția olandeză a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord informal cu Parlamentul European privind noi reguli de creștere a transparenței financiare în porturi și asigurarea unui acces echitabil la serviciile portuare.

Acordul urmează să fie supus aprobării Consiliului Uniunii Europene. Proiectul de reglementare prevede creșterea transparenței în relațiile financiare între: stat, porturi și operatorii de servicii portuare. Această reglementare va contribui de asemenea la o mai bună utilizare a fondurilor publice și la o implementare efectivă și corectă a regulilor în porturi.

De asemenea, proiectul stabilește cadrul de reglementare a serviciilor în porturi, urmărește promovarea unei competiții corecte și reduce incertitudinile de ordin juridic. Această reglementare ar trebui să crească calitatea și eficiența serviciilor portuare, să impulsioneze investițiile în porturi, astfel încât acestea să se poată ușor adapta cerințelor logistice de transport curente și viitoare. Noile reguli vor contribui de asemenea la îmbunătățirea integrării transportului maritim cu alte tipuri de transport, contribuind astfel la un transport mai prietenos cu mediul înconjurator.

Ministrul olandez pentru Infrastructură și Mediu, Melanie Schultz van Haegen a menționat: „Suntem mândri de rezultatele obținute împreună cu Parlamentul European și Comisia Europeană în, cadrul mandatului deținut. Aceste noi reglementări reprezintă primul pas dintr-un demers necesar pentru obținerea unui cadru comun pentru serviciile portuare precum și pentru transparența financiară, acestea fiind esențiale pentru promovarea unui mediu concurențial echitabil în cadrul Uniunii Europene, dar și pentru creșterea competitivității porturilor europene”.

 

Președinția va înainta rezultatele negocierii pentru a fi aprobate de către statele membre, în cadrul întâlnirii Comitetului Reprezentanților Permanenți din 29 iunie.

 


Sursa: www.europa.eu