Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale avută în vedere de Guvern va dezechilibra grav Bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul de Stat, reiese din simulările financiare făcute de experții BNS.


Luând în calcul nivelul contribuțiilor, nivelul salariilor, numărul și tipul contribuabililor și proiecțiile privind evoluția demografică, Blocul Național Sindical afirmă dincolo de dubiu că măsura reducerii CAS așa cum dorește Guvernul va avea efecte negative la nivel macro atât pe termen scurt cât și pe termen mediu și lung.

Vă așteptăm marți, 24 iunie 2014, la conferința de presă organizată de BNS cu începere de la ora 10.00 pentru a vă prezenta calculele și concluziile trase de experții confederației pe marginea acestui subiect.

În avans, facem publice două dintre constatările care ne determină BNS să se opună categoric acestei măsuri:

- Este foarte greu, aproape imposibil, ca Bugetul Asigurărilor Sociale să fie echilibrat după această măsură de tăiere a CAS cu cinci puncte procentuale.

Pentru ca veniturile la BASS să rămână relativ același ca și până acum (aflate oricum în deficit) și ca să se păstreze actualele transferuri către pilonul II de pensii, ar fi nevoie ca numărul de contribuabili să crească cu aproape 2,6 milioane persoane, de la de 5.550.947 contribuabili la 8.198.243 contribuabili în 2013. O a doua soluție ar fi creșterea salariului mediu cu aproape 1300 lei pe calculele aferente anului 2013, adică o creștere de la 2231 lei la 3.627 lei.

Atingerea acestor obiective într-un termen scurt sau mediu este o utopie din punctul nostru de vedere.

- România are una dintre cele mai mari cote de contribuții sociale din Europa, în timp ce gradul de colectare a cotribuțiilor la PIB se află aproape de pragul de jos.

Valoarea contribuțiilor sociale în România este de aproximativ 44%, fiind depășită doar de Ungaria, cu o cotă de 45,5%. Partea îngrijorătoare este că din punct de vedere al colectării România adună doar 8,8% din PIB în timp ce Ungaria ajunge la 13,4%.

Prin comparație, la o colectare de aproape 8%, Marea Britanie are o cotă de contribuții de 25,8% iar Bulgaria o cotă de 27,2%.

Concluziile detaliate ale simulărilor făcute de experții BNS vor fi prezentate la conferința de presă din data de 24 iunie 2014, cu începere de la ora 10.00. Conferința este parte din proiectul ”Alături de cariera ta!”, implementat de Blocul Național Sindical în parteneriat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013