logo publisindPersonalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, au protestat pe parcursul zilei de astazi, 01.02.2018 față de modul de calcul al drepturilor de natură salarială începând cu data de 1 ianuarie 2018, prin purtarea unei banderole albe pe braţul drept, fără a afecta activitatea instanţei sau programul de lucru cu justiţiabilii.

PUBLISIND, federație afiliată la Blocul Național Sindical, are afiliate doua sindicate ce reprezintă interesele personalului auxiliar de specialitate și conex  din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea - Sindicatul Dicasterial și Sindicatul Sinjust Bihor (domeniul grefă judiciară din cadrul federației).

Principalul motiv de nemulțumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă și în funcție vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 și 500 lei, cu toate că, Ministrul Muncii și Justiției Sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creștere graduală.

Aceștia consideră că sunt discriminați față de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creștere salarială având loc la data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creștere salarială de 10%).

Mișcarea de protest de astăzi reprezintă o încercare de a atrage atenția factorilor decizionali asupra situației în care se află această categorie de personal, Ministerul Justiției fiind sesizat cu privire la aceste probleme (inclusiv de către federația Publisind) fără a adopta însă o poziție oficială în vederea rezolvării problemei.

Dacă situația nu se va rezolva în zilele ce urmează, membrii nostri vor apela și la forme de protest, inclusiv întreruperea temporară a activității. 

BNS și Federația PUBLISIND susțin revendicarile membrilor săi și vor sprijinii toate acțiunile de protest inițiate de aceștia.

Detalii suplimentare:

Cătălin Trăistaru- 0736.332.230


Sursa: Blocul National Sindical