euresBlocul Național Sindical este prima organizație din România care primește statutul de partener acceptat al Rețelei EURES.

Acțiunea primise anterior girul Biroului Executiv al confederației. Decizia de admitere a BNS ca partener EURES, emisa de ANOFM, are numărul „1”, din data de 21.08.2020.

Pe lângă ANOFM (care reprezintă punctul național de coordonare a activităților EURES în Romania), alte entități și organizații care oferă servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, pot deveni membri sau parteneri EURES, în funcție de tipul de servicii pe care le oferă.

  • Un membru EURES oferă o gamă completă de servicii EURES (se aplică în general pentru entități care au ca activitate principală furnizarea serviciilor de ocupare);
  • Un partener EURES are o ofertă de servicii mai limitată, în funcție de specificul, dimensiunea şi de caracterul celorlalte servicii furnizate în mod normal.

În calitate de partener, Blocul Național Sindical, va participa la rețeaua EURES prin furnizarea de servicii de asistență destinate lucrătorilor, inclusiv servicii de medierea muncii. Această activitate este legată şi completează seria de activități de suport pentru lucrătorii români care accesează anumite oferte externe sau revin în România după stagii de muncă în străinătate. Astfel, prin intermediul BNS, se pot consulta ofertele de locuri de muncă (media este de 3 mil. locuri de muncă, actualizate permanent), inclusiv oportunitățile şi locurile de muncă de pe teritoriul național care pot contribui la revenirea forței de munca autohtone în România.

 

Informatii generale EURES

  • Rețeaua europeană EURES (EURopean Employment Services a fost înființată de Comisia Europeană în 1993, pe baza legislației Uniunii Europene şi funcționează în toate statele UE, precum şi în Norvegia, Elveția, Islanda şi Liechtenstein, având ca obiectiv facilitarea liberei circulații a lucrătorilor pe piața europeană a muncii.
  • EURES este formată din serviciile publice de ocupare din statele UE şi din Norvegia, Elveția, Islanda şi Liechtenstein, precum şi din alte organizații private sau publice acreditate/desemnate ca membri sau parteneri EURES, care sunt implicate pe piața muncii, la nivel local, regional, național şi european.

Sursa: Departamentul de Presa BNS