fsicFederația Sindicatelor din Instituții de Cultură, afiliată la Blocul Național Sindical, organizează în data de 21.10.2020 între orele 1000 – 1200 o acțiune de protest în fața Ministerului Culturii la care vor participa membrii federației din sindicatele afiliate.

Acțiunea de protest este organizată din solidaritate cu colegii Sindicatului ArtIS Moldova, sindicat constituit în cadrul Operei Naționale Române Iași, care protestează în fața de abuzurile exercitate de managementul instituției, abuzuri care au culminat cu concedierea prim-balerinului Vlad Mărculescu.

Vom solicita Ministrului Culturii demiterea sau suspendarea doamnei Beatrice Rancea managerul instituției Opera Națională Română Iași,  ținând cont de faptul că, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Ministrului au fost descoperite nereguli majore în cadrul instituției, raport de control care a fost transmis către organele abilitate în vederea efectuării de cercetări, fapt ce poate determina suspendarea dacă nu demiterea managerului instituției

Totodată dorim să atragem atenția asupra nevoii de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 189/2008privind managementul instituțiilor publice de cultură, aprobată prin Legea nr. 269/2009, act normativ care trebuie pus în acord cu realitatea și adaptat nevoilor sectorului cultură în ansamblul său, iar ministerul trebuie să înțeleagă și să contribuie la elaborarea unui act normativ bun pentru sectorul cultură cu atât mai mult cu cât la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională se află pe masa comisiei pentru cultură, un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură aprobată prin Legea nr. 269/2009.

Președinte,

Ciulică Marius

files/1-007-0004-00007/COMUNICAT_PROTESTE_FSIC_OCT_2020.pdf

 

Persoana de contact, Ciulică Marius – tel. 0723.247.823


Sursa: Marius Ciulica - Presedinte FSIC