fnlrMiercuri, 18.11.2020, începând cu orele 1100, reprezentanti sindicali ai diverselor categorii de lucrători din agricultură, vor organiza o acțiune de protest în Piața Victoriei.

Această acțiune de protest oganizată de Federația Națională a Lucrătorilor, federatie afiliata Blocului Național Sindical, este determinată de adoptarea hotărârii de Guvern din data de 06.11.2020, prin care s-a restricționat activitatea unor piete agroalimentare, atât în spații închise, cât și a unor piețe volante.

Această Hotărâre de Guvern, chiar dacă a fost corectată ulterior, afectează în mod semnificativ interesele profesionale, economice și sociale ale unui număr important de lucrători din sectorul agricol. Facem mențiunea că ambele hotărâri de guvern au fost adoptate fără respectarea prevederilor legale cu privire la dialogul social care ar fi obligat ministerul agriculturii la o minimă consultare a partenerilor sociali asupra proiectelor de acte normative.

Trebuie să reamintim opiniei publice faptul că începând cu luna aprilie a anului curent prin intermediul Blocului Național Sindical  în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social au fost propuse mai multe tipuri de măsuri care vizau sectorul agricol:

  • măsuri de natură fiscală,
  • măsuri de sprijin financiar,
  • măsuri de sprijin pentru asigurarea lanturilor de comercializare a produselor (!!!),
  • măsuri în domeniul ocupării forței de muncă pentru sectorul agricol cât și pentru cel al industriei alimentare,
  • corectarea dezechilibrelor realizate în lanțul de aprovizionare a produselor agricole și alimentare.

 

Am solicitat încă de la acea vreme Guvernului României să constituie un grup de lucru care să aibă ca principal obiectiv elaborarea si promovarea unui pachet de măsuri concrete care să sprijine producătorii agricoli, crescătorii de animale, procesatorii, dar și industria alimentară pentru a continua să producă și în special pentru a putea desface produsele la prețuri corecte, atât pentru producători, cât și pentru populație.

Facem mențiunea că din aprilie și până în prezent Ministetul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a dat curs acestei solicitări. Mai mult, acest minister nu a mai organizat din luna martie a anului curent comisii de dialog social, desi potrivit legii, proiectele de ordonanțe, de legi sau de hotarâri de guvern, de interes sectorial, ar fi trebuit discutate în acest cadru.

Tinând cont de toate aceste aspecte menționate, de inconsecvența în luarea unor decizii la nivel guvernamental (în opinia noastră din cauza lipsei de viziune, interes și capacitate de înțelegere a situației complexe cu care s-au confruntat și se confruntă agricultorii – îngheț timpuriu la începutul acestui an, inundații, secetă severă, lipsă de predictibilitate în ceea ce privește comercializarea produselor obținute în ferme proprii) ne vedem nevoiți să organizăm aceste acțiuni de protest care vor debuta mâine și care vor fi continuate până la găsirea unor soluții la problemele reale cu care se confruntă micii fermieri și fermele de familie.

Nu vrem să fim condamnați la sărăcie prin muncă!

Este momentul ca Guvernul României, cât și toate partidele politice parlamentare să-și îndrepte atenția și solidaritatea către mediul rural punând interesul public mai presus de ambitiile electorale.

Cu mențiunea că la acțiunea de protest de mâine vor participa cca 100 de reprezentanți (legumicultori, apicultori, crescători de animale, alte categorii de lucrători din sectorul agricol, etc) vă comunicăm decizia noastră de a reveni în stradă ori de câte ori va fi nevoie, până când problemele noastre își vor găsi soluții prin decizii guvernamentale si/sau parlamentare.

files/1-000-0000-00007/COMUNICAT_PROTESTE.docx

 

PREȘEDINTE,

 

Horațiu Raicu

 

 

 

Date contact: Horatiu Raicu - 0727888375


Sursa: Federatia Nationala a Lucratorilor