National 2020 december 2Blocul National Sindical va organiza duminica, 20.12.2020, incepand cu ora 11.00, o videoconferinta de presa avand ca tema Planul de Redresare si Rezilienta.

Consideram ca PNRR ar trebui sa reflecte agenda nationala viitoare a Romaniei pentru reforme si investitii, concepute in conformitate cu obiectivele de politica ale UE, axate in jurul tranzitiei verzi si tranzitiei digitale. Aceasta oportunitate ar trebui maximizata in utilizare, vizand proiecte de investitii mature ce pot fi finalizate intr-o perioada scurta de timp si in acelasi timp care sa antreneze coeziune economica, sociala dar si regionala.

Tocmai de aceea am analizat documentul lansat de Guvern in consultare publica si vom anunta duminica principalele probleme identificate dar si propuneri de imbunatatire a documentului.

Din punctul nostru de vedere nu este important doar sa trimitem primii PNRR la Comisie. Este mult mai important ca acesta sa fie elaborat in mod corect, echilibrat si asumat la nivelul intregii societati,

Consideram ca in elaborarea PNRR este nevoie de o mai buna echilibrare in abordarea investitiilor, intre interesul economic si cel social. In acest moment in opinia noastra PNRR este complet dezechilibrat in favoarea componentei economice si ca de obicei oamenii aproape ca nu conteaza.

Investitiile in resursele umane sau infrastructura destinata sprijinirii grupurilor vulnerabile, precum si masuri de sprijin pentru integrarea acestora in societate lipsesc complet din viziunea PNRR.

PNRR nu identifica si nu abordeaza vulnerabilitatile sociale ale Romaniei, o optiune ce in opinia noastra nu se poate dovedi sustenabila pe termen mediu si lung.

Din punctul nostru de vedere constructia PNRR trebuie sa plece de la identificarea unui set de nevoi iar ulterior sa se asigure prioritizarea si alocarea acestor nevoi pe sursele de finantare disponibile.

Informatii detaliate vor fi furnizate in cadrul conferintei de presa de catre Presedintele BNS, dnul Dumitru Costin, precum si dupa finalizarea acesteia.

Evenimentul se va desfasura pe platforma zoom, astfel ca va rugam sa confirmati participarea pe mail sau telefonic folosind urmatoarele date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; 0749 158 801. Dupa confirmarea participarii veti primi datele de logare pentru conferinta.

files/1-000-0000-00007/convocare_conferinta_de_presa.docx

 


Sursa: Departamentul de Ppresa BNS