IndustriAll Europa și IndustriALL Global sustin initiativa BNS de modificare a Codului Muncii. În acest sens au adresat o scrisoare comună noului prim-ministru Dacian Cioloș în sprijinul membrilor din România, prin care solicită restabilirea funcționării depline a organizațiilor sindicale și posibilitatea de a dezvolta un dialog social real la toate nivelurile. Organizațiile sindicale IndustriALL Global și IndustriAll European condamnă cu fermitate atacurile repetate împotriva drepturilor lucrătorilor și a reprezentanților acestora și își exprimă sprijinul total pentru membrii lor din România, în cererea lor de a inversa modificările legislative adoptate în 2011. Aceste atacuri împotriva mișcării muncitorești trebuie să înceteze. Destabilizarea negocierii colective și flexibilizarea totală a pieței forței de muncă nu reprezintă o cale de urmat. Textul scrisorii este redat în integralitate mai jos:

Geneva și Bruxelles, 1 decembrie 2015

 

D-lui Dacian Cioloș

Prim-ministru al României

Palatul Victoria

Piața Victoriei nr. 1

011791 București

România

 

Trimis prin email către Misiunea României la Națiunile Unite din Geneva: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. and fax: 41 22 752 29 76

 

Organizațiile sindicale IndustriALL Europe și Global îndeamnă noul guvern român să restabilească drepturile fundamentale ale lucrătorilor și drepturile sindicale

Stimate domnule prim-ministru,

Vă adresăm această scrisoare în numele organizațiilor sindicale IndustriALL Global și Europe ce reprezintă milioane de lucrători din industria minieră, energie și producătoare în Europa și peste 140 de țări din intreaga lume, inclusiv România, pentru a ne exprima îngrijorarea profundă cu privire la atacurile în creștere față de drepturile lucrătorilor și drepturile sindicale din țara dumneavoastră.

Odată cu introducerea noului Cod al Muncii și a noii Legi a Dialogului Social, în 2011, sistemul relațiilor industriale din România a fost modificat în mod dramatic.  Noua lege a restricționat considerabil funcționarea sindicatelor și posibilitatea de a dezvolta un dialog social real la toate nivelurile.  Negocierea colectivă la nivel național a fost eliminată, iar negocierea la nivel sectorial a devenit practic imposibilă. Date recente inidcă faptul că numărul de acorduri la nivel de întreprindere semnate de sindicate reprezentative a scăzut semnificativ, iar condițiile de muncă s-au deteriorat.

Noua lege a limitat dreptul la grevă, care a fost recunoscut pe plan internațional ca un drept fundamental al lucrătorilor, precum și ca un corolar intrinsec a dreptului de organizare.  Protecția liderilor sindicali aleși față de concediere în timpul perioadei mandatului lor este, de asemenea, atacată.

În plus, legea a făcut să fie mai ușor pentru angajatori să utilizeze contractele de muncă pe durată determinată și munca prin agent temporar. Munca temporară se dezvoltă rapid și va deveni în curând o trăsătură comună a piaței interne a muncii.  Această formă de muncă non-standard conduce tot mai mulți lucrători spre nesiguranță și sărăcie, toate în numele creșterii competitivității.  Peste jumătate din populația României de azi câștigă mai puțin decât salariul minim legal.

În guvernul anterior discuțiile asupra revizuirii legislației muncii și a legislației privind dialogul social nu au dus la nici o ameliorare semnificativă a situației lucrătorilor.

Organizațiile sindicale IndustriALL Global și IndustriAll European condamnă cu fermitate atacurile repetate împotriva drepturilor lucrătorilor și a reprezentanților acestora și își exprimă sprijinul total pentru membrii lor din România, în cererea lor de a inversa modificările legislative adoptate în 2011 prin ordonanțe de urgență. Aceste atacuri împotriva mișcării muncitorești trebuie să înceteze. Destabilizarea negocierii colective și flexibilizarea totală a pieței forței de muncă nu reprezintă o cale de urmat.

România a ratificat convențiile de bază ale OIM, și este, de asemenea, angajată în implementarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Prin urmare, vă îndemnăm, atât pe dumneavoastră cât și membrii noului guvern român să inițieze procedurile de modificare a actualului Cod al Muncii și a Legii Dialogului Social astfel încât acestea să fie în conformitate cu standardele internaționale de muncă.

Drepturile fundamentale la locul de muncă, în special în ceea ce privește reprezentativitatea și negocierile colective, trebuie să fie pe deplin restaurate, astfel încât sindicatele să își poată îndeplini rolul în promovarea progresului social și economic, iar lucrătorii să beneficieze de salarii și condiții de muncă decente.

Am aprecia atenția deplină a guvernului condus de dumneavoastră cu privire la la această chestiune importantă.

Cu stimă,

Jyrki Raina                                                                                           Ulrich Eckelmann

Secretar General                                                                                Secretar General

IndustriALL Global                                                                               IndustriAll Europe

 


Sursa: IndustriALL Global și IndustriAll European