COMUNICAT DE PRESĂ Mai puțin de 6 milioane de angajați din România asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.

       În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernul României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate,  în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.

       5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală. Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană.

       Raportat la PIB România, asigură cea slabă finanțare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente. 

       Fondul unic de asigurări de sănătate a avut în 2023 venituri reprezentând aproximativ 3,7% din PIB. Nici o țară europeană, conform EUROSTAT, nu asigură finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate sub 5,5%. La nivel european, angajații asigură doar în mică măsură finanțarea sistemului de asigurări de sănătate, de obicei aproximativ o treime din veniturile schemelor obligatorii de sănătate. În România angajații asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate.

       Trebuie menționat că în România sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasugurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asiguraț, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani și peste 4,8 milioane persoane au vârste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 și 60 ani, aproximativ 6 milioane au plătit contribuții la sistemul de asigurări de sănătate. 

       Mai puțin de 6 milioane de angajați asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale. Dacă avem în vedere că 20% din veniturile încasate de FNUASS sunt transferate către unitățile sanitare pentru acoperirea creșterilor salariale, atunci, în fapt, putem reține faptul că salariații asigura aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din FNUASS.

COMUNICAT DE PRESĂ Angajații români suporta finantarea bugetului public similar mediei europene, in timp penttu angajatorii români și alte categorii de persoane ocupate, situația este asemănătoare unui paradis fiscal.

        În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în continuare în atenția publicului inegalitățile din sistemul fiscal din țara noastră unde, din păcate, regăsim cea mai mare rată a riscului de sărăcie în muncă din Europa, dar și soluțiile pentru un sistem fiscal corect.

 

COMUNICAT DE PRESĂ - Romania are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe munca din Europa, in schimb are una din cele mai reduse poveri fiscale pe capital!

În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului fiscal din România a cărui situație este alarmantă și necesită o atenție imediată.

COMUNICAT DE PRESĂ - ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”

Blocul Național Sindical informează că va organiza un miting de protest, alături de cele 29 de federații afiliate, în data de luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.

Mesajul Blocului Național Sindical de Ziua Europei – 9 mai

Astăzi, cu prilejul zilei de 9 mai - Ziua Europei, Blocul Național Sindical își reafirmă angajamentul față de drepturile lucrătorilor și valorile europene fundamentale.

În această zi importantă, ne amintim de valorile fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea, democrația, drepturile omului, egalitatea și solidaritatea. Aceste valori trebuie să rămână întotdeauna în centrul eforturilor noastre comune.

Este momentul în care sărbătorim nu doar integrarea europeană, ci și munca și devotamentul lucrătorilor din întreg spațiul european. Suntem conștienți de provocările cu care se confruntă aceștia în fiecare zi și ne angajăm să continuăm să luptăm pentru drepturi echitabile și condiții de muncă sigure și decente.

Salutăm solidaritatea și unitatea lucrătorilor europeni, care demonstrează că suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună pentru un scop comun. În acest spirit, ne mobilizăm pentru a susține și promova salarii juste, egalitate de gen, incluziune socială și oportunități egale pentru toți lucrătorii.

În final, îndemnăm toți membrii și partenerii noștri să continue să lupte pentru o Europă a drepturilor lucrătorilor, a progresului și a solidarității.

Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru toți lucrătorii europeni.

 

Blocul Național Sindical

COMUNICAT DE PRESĂ - Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, afiliată la Blocul Național Sindical, informează că va organiza, astăzi, 8 mai 2024, între orele 10 și 13, un miting de protest în fața Guvernului României. Mitingul este aprobat de Primăria Municipiului București.

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România solicită:
1. Aplicarea condițiilor de muncă, prevăzute de Legea Poliției Locale nr. 155/2010, pentru polițiștii locali;
2. Acordarea valorilor normelor de hrană obligatorii, pentru personalul poliției locale conform Ordinului MDPLA nr. 893/2023, O.G. Nr.26/1994 și H.G. nr. 1474/2009;
3. Acordarea unei compensații financiare personalului poliției locale, pentru munca desfășurată în zilele de week-end și sărbători legale;
4. Modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post/1000 locuitori/ cu 1polițist local/1000 locuitori.
Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România reamintește că, la începutul lunii decembrie 2023, Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală a demarat o campanie publică pentru a atrage atenția importanței existenței polițiștilor locali în societate. Campania se intitulează #șinoiexistăm!
CONTACT:
-EUGEN TONE, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România: 0722 609 301
-ALEXANDRU COSMIN IORDACHE, prim-vicepreședinte Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România: 0721 720 342

Miting de protest la Agenția Națională pentru Sport în data de 23 aprilie 2024, ora 12.00

 

Cerem salarii cu care să ne putem crește copiii!

Sindicatul Național Sport și Tineret - SNST, membru al Federației PUBLISIND / Blocul Național Sindical – BNS, organizează un Miting de Protest la sediul Agenției Naționale pentru Sport din strada Vasile Conta nr.16, sector 2, București, în data de 23 aprilie 2024, între orele 12.00 – 14.00.

Ne-ați ignorat destul!

INFORMARE DE PRESĂ

Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naționale Poșta Română s-a încheiat în această dimineață, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă și înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București.

Lucrezi la Poșta Română? Trimite scrisoarea ta liderilor PSD și PNL

Lucrezi la Poșta Română?

Blocul Național Sindical te invită să completezi, alături de colegii tăi poștași din România, o scrisoare pe care să i-o trimiți liderilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pentru a le atrage atenția asupra salariului mic pe care îl ai!

Scrisoarea are un format standard, este precompletată și o găsești aici: https://shorturl.at/dwyFM

Trimite apoi scrisoarea la adrele de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.!

INFORMARE DE PRESĂ

Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, raportează mai multe presiuni care se fac asupra lucrătorilor poștali, membri de sindicat, care își doresc să intre în grevă. Aceste imagini au fost filmate în această noapte în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj al Poștei Române.

Concret, în imagini apar 13 angajați ai Poștei Române, trimiși de la București, să-i înlocuiască pe cei care au intrat în grevă astăzi în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj. În urma acestei decizii, lucrătorii poștali din HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj au protestat și au cerut ca aceștia să părăsească incinta HUB-ului, nefiind angajați ai acestei filiale a Compania Naţională Poşta Română.

C O M U N I C A T - Grevă la Poşta Română

Au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naționale Poșta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024. De atunci și până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenție de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relațiile de muncă dintre angajator și angajați și menține pacea socială într-o companie. Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment și notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acționarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziția sindicatului reprezentativ- Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, date și informații pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poșta Română.
Este de notorietate faptul că foarte mulți dintre angajații Poștei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. Astăzi, după primirea informațiilor și când știm de la guvernanți că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3700 de lei, vedem cât de gravă este situația în realitate. 18 mii dintre cei peste 21 de mii de angajați ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcția pe care se află, indiferent de responsabilități şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie!
Aceasta este nemulțumirea şi revolta miilor de angajați din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00.00!
Revendicările salariale ale angajaților reprezentați în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România- sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poștei Române, sunt:
- creșterea cu 400 lei net a salariilor angajaților;
- creșterea sporului de loialitate acordat în tranșe, salariaților ce au peste un anumit număr de ani lucrați în Poșta Română.
Conducerea Companiei a răspuns la aceste revendicări prin înființarea unui sindicat de casă, condus de fostul director general al companiei și fost consilier al actualului director general, împreună cu care a semnat un acord prin care li s-au promis poștașilor creșteri salariale pe care de fapt le impune legea luna iulie 2024.
Poștașii au refuzat să se lase manipulați și sunt determinați să facă grevă.
Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poșta Română, în principal pensionari și categorii sociale la fel de sărace ca și poștașii, să fie alături de noi și să ceară împreună cu noi de la managementul companiei și de la autoritățile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor
noastre.
Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România își exprima disponibilitatea de a negocia și pe perioada de desfășurare a grevei, în prezența domnului ministru al digitalizării - Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acționarul majoritar al Poștei Române, pentru găsirea de soluții la revendicările formulate.

COMITETUL EXECUTIV SLPR

 

COMUNICAT_GREVA_240331_194052.pdf

Punct de vedere al Blocului Național Sindical cu privire la propunerea legislativă privind atribuțiile Băncii Naționale a României în domeniul protecției consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare și pentru modificarea unor acte normative

Blocul Național Sindical atrage atenția opiniei publice, cât și autorităților, cu privire la consecințele adoptării propunerii legislative B118/2024 care vizează transferul atribuțiilor de protecție a consumatorilor de servicii financiar-bancare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la Banca Națională a României (BNR).

În opinia noastră, această modificare legislativă va duce la scăderea protecției consumatorilor români.

Calitatea de avizator al operatorilor din piața bancară, și care astăzi se află în competența BNR, ridică mari semne de întrebare privitoare la modul în care BNR va analiza și soluționa petițiile consumatorilor de servicii financiar-bancare.

Este important de menționat că ANPC a supravegheat piața din domeniul financiar bancar și nebancar efectuând numeroase acte de control care s-au finalizat cu procese câștigate în instanță. Ca urmare a acestor lucruri există deja un număr mare de consumatori cărora le-au fost restituite sume mari de bani însușite abuziv de către bănci.

Procentul hotărârilor pronunțate în favoarea instituției ANPC în litigiile cu operatorii financiari bancari și nebancari este unul ridicat, fiind de peste 80%, iar sumele restituite fiind de ordinul milioanelor de euro.

Protejarea consumatorilor este esențială pentru asigurarea bunăstării și siguranței cetățenilor. O politică eficientă în domeniul protecției consumatorilor este esențială pentru o piață europeană eficientă și funcțională. Normele legale garantează protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice ale consumatorilor. Ele promovează piețe mai echitabile și, printr-o mai bună informare a consumatorilor, sprijină obținerea de rezultate cu o componentă verde și socială mai puternică.

Blocul Național Sindical solicită ferm respingerea totală a propunerii legislative în cauză pentru a menține un echilibru în relația dintre bănci și consumatori, având în vedere și următoarele aspecte:

  • BNR are și alte atribuții în sistemul bancar, în principal cele legate de autorizare, reglementare şi supraveghere a instituţiilor de credit și există indiscutabil temeri că protecția consumatorilor ar putea fi diminuată sau afectată.
  • ANPC, fiind o autoritate independentă față de sistemul bancar, este mai potrivită pentru această sarcină decât BNR, care ar putea fi percepută așa cum vor inițiatorii propunerii legislative, ca fiind în mijlocul unui conflict de interese în rolul său de supraveghetor al sistemului bancar.
  • Totodată, contractele de credit sunt contracte de adeziune, care nu sunt negociate, ci impuse de instituțiile de credit consumatorilor (și care trec prin ochiul vigilent al BNR). De cele mai multe ori, acestea fiind greu de înțeles de către consumatori.
  • Subliniem importanța independenței și neutralității în procesul de soluționare a plângerilor consumatorilor (mai ales dacă vorbim de contractele de credit).

Solicităm cu fermitate autorităților competente și actorilor implicați în procesul legislativ să analizeze cu atenție riscurile și consecințele posibile ale acestei propuneri legislative și să acorde o atenție deosebită protecției și intereselor consumatorilor persoane fizice, și nu pierderilor instituțiilor de credit, așa cum susțin inițiatorii.

BLOCUL NAȚIONAL SINDICAL