Blocul Național Sindical, campanie comună cu Asociația ,,Politeia” pentru introducerea în programa școlară a unor noțiuni privind drepturile la locul de muncă

Blocul Național Sindical se alătură campaniei de susținere a includerii în programa școlară a unor noțiuni privind drepturile la locul de muncă, campanie demarată de Asociația ,,Politeia”.

În cadrul campaniei, Asociația ,,Politeia” a lansat anul acesta platforma www.cedrepturiam.ro și o petiție prin care solicităm ca în programa școlară, la nivel gimnazial și liceal, să fie incluse, în materiile deja existente, elemente privind drepturile la locul de muncă. Obiectivul nostrum este să strângem, împreună, cel puțin 1.000 de semnături. Petiția poate fi semnată aici: https://petitii.cedrepturiam.ro/ro/petition/show/educatie-privind-drepturile-la-locul-de-munca/

Blocul Național Sindical a luptat și în trecut pentru un astfel de obiectiv. Mai exact, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în perioada 2010-2013, confederația noastră a pus în practică un concept de ,,Caravană  a carierei”. La nivelul întregii țări, ne-am întâlnit cu comunități întregi de elevi, am lucrat alături de ei, punându-le la dispoziție un pachet de informații relevante pentru una dintre cele mai complicate perioade din viața lor: tranziția de la școală la piața muncii. Proiectul la care facem referire a generat rezultate uimitoare. Am reușit să încheiem aproximativ 300 de parteneriate cu grupuri școlare din toată țara și am consiliat aproximativ 23 de mii de tineri pe parcursul celor trei ani de implementare. Una din concluziile la care am ajuns, în urma proiectului, viza nevoia de îmbunătățire a curriculumului national cu elemente privitoare la drepturile și obligațiile pe care le are o persoană la locul de muncă.

De-a lungul vremii, am propus mai multor miniștri ai Educației să facă acest lucru. Din păcate, nu am găsit susținerea necesară, în principal din cauza rigidității în stabilirea programei școlare. Principalul obstacol l-a reprezentat adversitatea la schimbare venită din interiorul sistemului educațional național.

Felicităm, încă o dată, și pe această cale, Asociația ,,Politeia” pentru demersul său!

Asociația Politeia este un ONG care din 2014 desfășoară proiecte în domeniul educației în România.